Wat is Waterstof (H2) ?
Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Waterstof is het eerste element in het periodiek systeem van alle bekende elementen en heeft het allerlaagste atoomgewicht. Waterstofgas ontstaat als water wordt gesplitst in zuurstof en waterstof (H2). Dit proces van splitsing heet hydrolyse.
Vanaf 2007 is er een stroom van wetenschappelijk onderzoek op gang gekomen die laat zien dat waterstof van groot therapeutisch belang kan zijn. Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij zowel het voorkomen als ook het genezen van zeer uiteenlopende ziekten. De werking van waterstof is onderzocht in meer dan 170 ziekte modellen bij mens en dier.
Hoe werkt Waterstof?
Waterstof werkt als selectieve anti-oxidant.
Waterstof gaat oxidatieve stress tegen door ‘vrije radicalen’ uit te schakelen. Vrije radicalen zijn verbindingen die een elektron missen. Ze zijn op te vatten als een soort piraten die dat missende elektron stelen uit celwanden, uit DNA-materiaal etc. Daarmee richten deze ‘gappertjes’ schade aan. We noemen deze schade: oxidatieve stress. Oxidatie is dus ‘roestvorming’ die optreedt in ons lichaam en die ziekte en veroudering kan veroorzaken. Echter niet alle oxidatieve stress is slecht voor ons. Er zijn vrije radicalen die nuttige functies vervullen zoals stikstof-monoxide (NO). Dit heeft een gunstige verwijdende werking op de bloedvaten die de bloeddoorstroming verhoogt en de bloeddruk verlaagt.
Het bijzondere van waterstof is dat het onderscheidt maakt tussen schadelijke en nuttige vrije radicalen. Om die reden zeggen we dat het een selectieve anti-oxidant werking heeft.
Dit betekent dat het uitsluitend die ‘vrije radicalen’ neutraliseert die schade berokkenen aan DNA, RNA, celwanden en andere vitale structuren in ons lichaam.
Praktische toepassing van Waterstof
De belangrijkste toedieningsvormen van waterstof zijn:
Drinken
Waterstof drinken is de eenvoudigste manier van toedienen omdat de benodigde apparatuur klein is en voordeliger in prijs dan die van apparatuur die nodig is voor inhaleren.
Het apparaat bestaat uit een ‘beker’ die met water wordt gevuld. Onderin deze beker bevindt zich een speciale membraan. (PEM: Proton Exchange Membrane).
Als deze membraan onder elektrische spanning wordt gezet vind er splitsing van water plaats: Hydrolyse.
Er ontstaat waterstof en zuurstof. Het waterstofgas dat vrijkomt blijft enige tijd zweven in het water. Het is dus zaak om het water binnen korte tijd op te drinken voor dat de waterstof vervliegt.
Inhaleren
Waterstof-inhalatie apparatuur is groter en zwaarder. Ook hier wordt water gesplitst en het gas dat een mengsel is van twee delen waterstof en één deel zuurstof wordt ingeademd. Dit gebeurt met behulp van een neus-canule ook wel neusbril genoemd. In de luchtwegen wordt het mengsel opgenomen.
Na ongeveer een halfuur inademen wordt de maximale waterstof concentratie in het lichaam bereikt.
Hoe veilig is waterstof?
Waterstof is mogelijk het aller veiligste middel of ‘medicijn’ wat we kennen. Dit heeft te maken met de grootte en het gewicht van waterstof moleculen. Het atoomgewicht van waterstof is het aller laagste van alle ons bekende stoffen. En het molecuul H2 is zo klein dat het niet alleen heel gemakkelijk wordt opgenomen, maar ook even moeiteloos het lichaam ‘uitzweeft’ als de verzadiging van weefsels en organen wordt bereikt. Je kunt waterstof dus niet over doseren! Dat maakt het zo veilig.
De Amerikaanse FDA, (Food and Drug Administration) heeft het gebruik van H2 goedgekeurd. Zelfs tijdens de zwangerschap en voor kinderen! Inmiddels zijn er vele honderden wetenschappelijke publicaties over waterstof waaruit blijkt dat waterstof tot nu toe geen enkele negatieve bijwerking heeft. Dat is vrij uitzonderlijk.